MAGUNKRÓL
Elbeszélt emlékek Kiadványok Cikkek Kutatási témák Neves személyiségek Épített emlékeink Tárnoki tót nyelvemlékek Öregtemetői sírok adatbázisa
KÉPTÁR FILMTÁR HANGTÁR

ELBESZÉLT EMLÉKEK

 

 

ÜRGÉT, BÉKÁT

 

Viczing Imréné sz. Bukovszki Valéria
elbeszélése alapján (2000)

(Gyűjtötte: Ábel Endre)

 

 

Viczing Imréné: Valamikor régen, az apósom (Viczing János 1891–1974 - Á. E.) szőlőjének a végében volt egy csőszkunyhó. Épített kunyhó volt, úgyhogy ősszel is éjjel-nappal ott tartózkodott a csősz. Szépen be volt rendezve. Volt benne priccs, amin aludt, meg ami még kellett a hosszabb ideig való kint tartózkodáshoz. Például pléhtányér, kés, kanál, villa, sótartó és néhány szükséges eszköz a főzéshez.
Egyszer az apósom szőlőkapálás közben, a csőszkunyhó felől terjengő, finom illatokra lett figyelmes. A sor végeztével a szőlő végéből odaszólt:
– „Kleman bácsi, mit csinál? Mit főz? Lecsót, vagy pörköltöt, hogy olyan jó illatok áradnak mindenfelé?” Aztán mondja neki a Kleman bácsi:
– „Gyere ide és nézd meg, hogy mi készül! Gyere, kóstold meg!” Az apósom szabadkozott, hogy:
–  „Á! Nem kell! A feleségem csomagolt nekem sonkát.”
– „Tudod mit?” – mondta Kleman bácsi. – „Cseréljünk! Add nekem a szelet sonkát, én meg megkínállak a pörkölttel!” De nem árulta el, hogy mit főzött. Hát az apósom kapott is rajta. A csősz pedig vendégszeretően kitálalt neki egy tányérra valót, amit az apósom puha kenyérrel jól be is falatozott.
– „Hát ez jól esett, ez nagyon finom volt!” – mondta a vendég.
– „És tudod, hogy mit ettél?” – kérdezte kíváncsian Kleman bácsi.
– „Mit? Hát pörköltöt.”
– „Igen, de ürge pörköltöt!” Jaj, szegény apósom! Amikor az megtudta, egészen rosszul lett!
– „Hát miért nem mondta meg, hogy mit adott?! Akkor nem ettem volna meg!”
– „Te mafla! Ízlett? Jó volt?” – kérdezett vissza a csősz bátorítóan.
– „Jó volt. Finom volt. Nagyon jó volt, de akkor se tudtam, hogy ürge van a tányéromon.”
– „Hát akkor nem mindegy, hogy mit ettél? Az a lényeg, hogy jó volt.” – zárta le a témát Kleman bácsi.
– „És ez egészséges hús. Én egy héten kétszer, háromszor is eszem, és itt vagyok, semmi bajom sincsen tőle.” Aztán még sokáig emlegette ezt a történetet az apósom.
Ábel Endre: Legközelebb evett?
Viczing Imréné: Nem tudom, arról már nem szól a krónika, hogy evett-e, vagy nem, de ízlett neki és az volt a lényeg.
Én gyerekkoromban ugyanúgy voltam a békacombbal. Most persze meg nem enném.
Martonvásáron a Varga nagypapám időnként halászgatott. Úgy is hívták őt, hogy „Csukavarga”. Jól emlékszem arra, hogy náluk is, mint sok helyen, vályú volt a kút mellett, s mikor hazajött, a vászonzsákjából kiborította a halakat és egy ideig abban úszkáltak. Szinte előttem van. Mint a kígyó, úgy mozgott a csíkhal a vízben. Sehogy se bírtam megfogni, mert mindig kicsúszott a kezeim közül. Aztán hozott kecskebékákat is. Na, azoktól undorodtam. Semmi pénzért sem fogtam volna meg őket. Viszont a nagymama megcsinálta a két hátsó combjukat, miután lenyúzta róluk a rondaságot. Kis fehér husik voltak, amiket kirántott. Miután elkészült a finom eledel, a nagypapa kínálni kezdett, hogy:
– „Egyél kislányom, ez finom csont nélküli halacska” – nem mondta meg, hogy az béka. Én meg jóízűen meg is ettem a békacombokat. Számomra az volt lényeg, hogy nem kellett kiköpködni a szálkákat, mert ritkán volt olyan hal, amibe ne lett volna szálka.
Na, aztán nagyon sokáig nem mondta meg a nagypapa, hogy békacombot is ettem abban az időben. Mikor hozott valamit, megkérdezte:
– „Na, kérsz csontnélküli halacskát?”
– „Kérek nagypapa!” – feleltem. Mindig meg is ettem, mert finom volt. Már nagylány voltam, amikor egyszer elmesélte ezt a történetet. Nem is tudom, hogy jött szóba. Azt hiszem arról beszélgettünk, hogy milyen utálatos a béka. Ő meg kapott az alkalmon és elárulta:
– „Milyen jól megetted!”
– „Én, nagypapa?! Meg nem enném! Nincs az a pénz!”
– „Kiskorodban bizony megetted, mint csontnélküli halacskát.” Na, így tudtam meg, hogy mi is volt az valójában, de akkor már nem volt érdekes.

 

 

Copyright © 2012–2022 www.abelandras.hu – Minden jog fenntartva!