Magunkról

Málenkij robot
Ahogy az emlékezet megőrizte

  „Elmentünk Érdre, hittünk, mert jó keresztények voltunk. A gyülekező egy gödörben, a pályaudvar mellett volt. Sokan jöttünk össze. Egyszer csak azt vettük észre, hogy négyes-ötös sorokba állítottak bennünket, öregek ide, fiatalok oda, a legfiatalabb amoda. Akik a vasútnál dolgoztak, azokból többeket kiemeltek, mások mehettek a ’vágóhídra’.”  
  „Unokabátyám […] megkérdezte az egyik szovjet katonától, hogy: Továris, kudá igyeme? [Elvtárs, hova megyünk?] Azt mondta, hogy: Na Ercsi, na robot. [Ercsibe, robotra.] Mondom a haveroknak, az ismerősöknek, hogy ebből má nem összeírás lesz, hanem elvisznek munkára, szökjünk meg! Senki nem vállalta. Azt mondták, hogy agyon lőnek. Nem mertek megszökni. Én összetalálkoztam Szigetvári Andorral, az unokabátyámmal, és megbeszéltük a dolgot. A református templom mögött átugrottuk a kerítést és kimentünk az érdi kissorompóig… Ott volt a hajtány [kézzel hajtott, vasúti sínen közlekedő jármű], arra fölültünk és a sóskúti hídig eljöttünk, mert a híd föl volt robbantva.”  

 

  „…mielőtt indítottak volna minket, körülbelül olyan fél kilós kenyérnek a felét adták, az durván 25 deka. Ezzel indítottak el minket. De nem volt se kés, se semmi hozzá, úgy morzsoltam a zsebemből és úgy ettem. Mire Ercsibe értünk, mindenem elfogyott, semmim nem volt. Majdnem azt lehet mondani, hogy éhesen indultam el. És végigszenvedtem az egész utat.”  
  „Itt [Ercsi] éjszakázva utunk tovább vitt Dunaföldvárra, Kalocsa, Baján keresztül Temesvárra. Általában napi húsz-harminc kilométert gyalogoltattak velünk, közben pajtákban, iskolában aludtunk, hol kaptunk valami ennivalót, hol semmit. Kalocsán felejthetetlen volt, amikor egy jó asszony friss pogácsát dobált be közénk, s akinek sikerült egy darabot elkapni, az igen boldog volt. Persze a davajok zavarták az ilyen jótevőnket, de azok sírva dobálták be, amit tudtak. Aki útközben szökni próbált, bokája felé lőttek. Jaj volt annak, aki szembe jött velünk, mert a lovas kocsiról leszedték a lovat hajtó férfiakat, s a síró feleség hajtotta tovább a lovakat. Így pótolták az oroszok azokat, akik már kidőltek az úton, nem bírták a gyaloglást vagy az éhséget, és így pusztultak el.”  

 

  „Az élelmet nagy, kétszáz literes vashordókba hozták egész nap, valamiféle híg lisztleves, kenyér, cukor, de nem mindig. Aki odajutott, evett, aki nem, az éhen maradt. A latrina hosszú mély árok volt, előtte levert karókon egy keresztberakott gerenda. Aki beleesett a latrinába, az ott halt meg.”  
  „Orvosság nem volt, a beteg magától gyógyult. A magyar tisztek bíztattak, egyek a kályhából reggel kiszedett faszenet, ez tannocarbon szerű gyógyszer. Haza akarsz menni, ezt edd! S én haza akartam jönni. Ezt majszoltam. Fekete lett a szám. Nem baj, de a jó Isten segítségével meggyógyultam. Ilyen halálos nagybetegen a valótlant írva haza, hogy hát jól vagyok, jött haza a levelem. Csak így ment át a cenzúrán. A három év alatt vagy negyven piros-fehér-zöld szélű lapom vigasztalta az éjszakákat átsíró édesanyámat, élek, s talán hazakerülök, meg fogják érni szüleim, testvéreim.”  
  „Még 56 fokos hidegben is kihajtottak a jégre. 49 karácsonyán azért nem mentünk dolgozni, mert mínusz 62 fokot mértek.”  
  „A norma télen páronként 3 m3. Legallyazni, gallyat elégetni, hat és fél, négy és fél méter hosszúra kellett vágni. Az átvevő, ha olyan kedve volt, ha csak egy két centis bütyök maradt, nem vette át, hanem odahívta az ismerősét, vagy aki csomagot kapott, beírta az én teljesítményemet a havernek, én meg kaptam 35, azaz harmincöt deka kenyeret, meg egy levest. Ezzel az erővel újra másnap teljesíteni a normát. […] Az erdőn a normát nagyon nehéz volt teljesíteni. A rossz koszt, meg a sok büntető kenyér megtette a hatását. […] Ha kiértünk az erdőre, nem azzal törődtünk, hogy a norma meglegyen, mert már jártányi erőnk nem volt, hanem hol találunk valami ehető zöldet, és legeltünk, mint a libák.”  

 

  „1948-at írtunk, május volt, és érett a cseresznye. A vagonban együtt utaztam Papp Jóskával, Zamecsnik Lajos bácsival. Amikor megérkeztünk Debrecenbe, egyedül a Zamecsnik Lajos bácsi szállt le a vonatról, megcsókolta a földet. »Feri, us szme doma, to je nasa uhorska zem.« [Feri, ez már Magyarország, már itthon vagyunk.] – örvendezett. […] Mikor hazajöttem, anyám még élt, csak nézett, papám szomorúan, öregesen ült az asztalnál. A kenyérhajat, amit nem tudott megrágni, én rágcsálni kezdtem, és mind megettem. Szegény papám csak mosolygott. »Ugye milyen jó ez?« – szólt csendesen.”  
  „A mamát láttam egész hátul. Egész hátul, ott várt, törülgette a kezét kötényébe. […] Eszembe jutott Petőfinek a verse. Egész úton hazafelé / Azon gondolkodám / Miként fogom szólítani / Rég nem látott anyám? A mama nem tudott szólni, én nem tudtam szólni.”  
  „Mikor beléptem a szobába a szüleim elé, szólni sem tudtam a meghatottságtól és az örömtől. Szívem majd megszakadt, de egy könnycsepp sem jött a szememből. Majd egy hónap múlva már a nagy stressz felengedett, és mikor rágondoltam a hazaérkezésre, mint a megáradt patak, úgy folytak a könnyeim.”